Početna Aktuelnosti Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju održana u Beogradu

Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju održana u Beogradu

3 minuta čitanja
0
0
60

Međunarodna konferencija pod nazivom „U susret novoj strategiji zaštite mentalnog zdravlja i tretmanu zasnovanom na ljudskim pravima“ održana je 8. i 9. juna 2018. u Beogradu u hotelu Zira. Konferenciju su organizovali Međunarodna mreža pomoći IAN i Odsek za mentalno zdravlje iz Trsta u okviru projekata EQUAL – koji je finansiran od strane Regije Fruli Venecija Julija Italija i Savet Evrope, u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji“, koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope “Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku.
Cilj skupa bio je da se razmene mišljenja i stavovi vezano za novu strategiju razvoja službi za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici i drugih oblika tretmana koji će promovisati ljudska prava i uključenje korisnika psihijatrisjkih usluga u život lokalnih zajednica. Fokus konferencije bio je na zakonskim rešenjima kao i novom strateškom pristupu ovom problemu.
Diskutovali su se nalazi eksperata Saveta Evrope vezano za pitanja zaštite prava u zakonu, analiza predhodne strategije zaštite mentalnog zdravlja kao i iskustva iz najrazvijenih Evropskih službi. Imali smo prilike da čujemo i rezultate najnovije studije SZO o kvalitetu usluga u oblasti mentalnog zdravlja koja je izvedena u 25 Evropskih zemalja. Učesnici su čuli o radu i idejama o deinsitucionalizaciji iz velikih psihijatrisjkih bolnica kao i iskustva iz iste oblasti postignuta u ustanovama socijane zaštite.
Konferenciji su prisustvovali stručnjaci Odseka za mentalno zdravlje iz Trsta, kolaborativnog centra Svetske zdravstvene organizacije, i jednog od prvih i vodećih centara za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici u Evropi.
Pored zakonskih rešenja i diskutovanja strateških pitanja reforme zaštite mentalnog zdravlja prezentovana su i iskustva sa projekata EQUAL, u okviru koga se i održala ova konferencija. O svojim rezultatima u razvoju službi u zajednici govorili su naši saradnici iz Sombora, Novog Kneževca, Kotora i Beograda.

 

Učitaj Više Srodnih Članaka
Učitaj Više Iz Aktuelnosti

Takođe Pogledajte

Poziv za dostavljanje ponuda za organizaciju treninga na projektu

IAN Međunarodna mreža pomoći sprovodi projekat „Mental health care for people of concern“ …